Жимолость їстівна посадка і догляд, розмноження, хвороби (фото)

Жимолость їстівна: посадка і догляд, способи розмноження, хвороби

Серед сортів жимолості є рослини з їстівними і неїстівними плодами. Їх розрізняють за кольором ягід. У плодах жимолості міститься безліч вітамінів і корисних мікроелементів.Садівників приваблює жимолость їстівна, так як посадка, догляд і розмноження не вимагають особливих навичок. Чагарник невибагливий в зростанні на різному грунті, в різних погодних умовах, морозостійкий, дає високий урожай цікавих за формою плодів з кісточками.

У ягодах є глюкоза, фруктоза, сахароза. Вони мають лікувальні властивості, застосовуються в кулінарії і в народній медицині. Невибагливих в зростанні чагарників дикого і окультуреного виду налічується близько двох сотень сортів. Всі вони ранні, плоди дозрівають до кінця травня, але плодоносить чагарник протягом усього вегетативного сезону, і дозрівають ягоди радують садівників відмінним урожаєм до кінця літа.

сорти жимолості

Всі сорти чагарників, що відносяться до їстівним, самозапильних. У ягід цікавий колір і смак. Ще чагарниками декорують садові ділянки, з ними можна формувати живоплоти або включати в загальний ландшафт.

Кучеряві види рослини відмінно прикрашають арки, альтанки, фасади будівель. Їстівна жимолость легка в посадці, відході й розмноженні, на фото показано різноманітність видів чагарнику.

  • Богдана. Це гібрид, створений методом схрещування. Чагарник невисокого зросту, з компактною кроною. Дає великі плоди овальної форми бузкового або фіолетового відтінків. Смак ягід кисло-солодкий.
  • Довгоплідних. Невисокий чагарник з розлогою кроною, що створює практично правильні круглі обриси. Плодоносить великими ягодами циліндричної форми кисло-солодкого смаку.
  • Талісман. Цінується садівниками за високу врожайність. Кущі виростають до 2-х метрів, дають плоди середньої величини. Їх відрізняє тонкий десертний смак, з них виходять чудові варення та джеми.
  • Бакчарскій велетень. Чагарник до 2-х метрів заввишки, крона оформлена красивим овалом. Ягоди яскраві сині. Відрізняється стійкістю до хвороб і шкідників.
  • Попелюшка. Відрізняється смаком ягід, що нагадує суничний. Їх можна їсти в сирому вигляді.
Їстівні ягоди жимолості використовуються в приготуванні консервів, вина.Свіжі ягоди можна їсти дітям до 5-річного віку.

Посадка жимолості в саду

Досвідчені садівники рекомендують брати для первинної посадки їстівної жимолості невисокі кущі, і догляд за ними найпростіший. Вибирати кущі до 1,5 метрів, відразу ж купувати кілька сортів, щоб забезпечити перехресне запилення.Саджанців потрібно місце, добре освітлюється сонцем протягом дня. Жимолость приживається в будь-якому грунті, треба уникати тільки сухого піску і явно болотистого місця з застоєм води.Зазвичай висаджують кущі навесні, до набрякання бруньок, при стабільно теплою нічній температурі. Якщо ж саджанці придбані восени, їх треба встигнути посадити так, щоб їх коренева система прижилася до перших заморозків.Тому жимолость їстівну активно культивують на Кубані, де для посадки, догляду та розмноження природа створила вдалі умови.

Для отримання саду з жимолості її висаджують квадратно-гніздовим способом, за схемою 40х40х40 см, з відстанню між кущами не більше 1,5 м, між рядами – не менш 2-х метрів.Щоб забезпечити повноцінний зростання, активне плодоносіння, готують засипку для кожної ямки:

  • перепрілий гній – 10 частин від загальної кількості засипки;
  • суперфосфат – 100 г;
  • сульфат калію – 30-50 г;
  • деревна зола – 300-400 г.
Всі компоненти перемішують, насипають в ямку горбком, розміщують на ньому коріння саджанця, що не перегинаючи їх. Зверху засипають землею, злегка утрамбовують. Потім рясно поливають.

Догляд і розмноження жимолості

Жимолость добре приживається, активно зростає. У перший рік після посадки рекомендується удобрювати саджанці кожні 2 тижні.Добре підходять азотні добрива.Підготовка корисної суміші: на 10 літрів води беруть 30 г аміачної селітри або сечовини. Цей розчин ділять по 1 літру на кущ, під корінь саджанців.

Влітку кущі треба рясно поливати. Грунт навколо саджанця рихлити так, щоб залишити поза увагою гострим інструментом корінці.З другого року зростання чагарники підгодовують кожні 2-3 роки, частіше їм не потрібно. Весняною порою під рослини вносять трохи перепрілого гною, по осені, ближче до заморозків, підсипають стовбури деревною золою.Рослини в розпал літа треба обприскувати з використанням препаратів:На 10 літрів води беруть 20 г одного з препаратів, розмішують з водою до повного розчинення. Обприскують кущі в безвітряну погоду.

Розмножують жимолость живцюванням, діленням куща або відводками. До кінця осені прикопують відведення, вибираючи для них сильні бічні гілки. До весни відведення створюють свою кореневу систему, добре приживаються в землі.Молодий саджанець з'явиться через 2 роки. Розмноження живцями їстівної жимолості вимагає вміння посадки і догляду за різними видами живців.Живцювання проводять зеленими або застиглими частинами рослини. Зелені живці зрізають в похмуру погоду, після появи перших ягід. Міцні пагони зрізають навскоси, ніж перед роботою знезаражують.Молоду гілку ділять на кілька живців з 2-3 нирками. З живців видаляють листя, на добу ставлять їх в воду, потім висаджують.

На зиму ділянку з висадженими живцями вкривають. По весні сильні, добре прижилися живці пересаджують на нове місце.Одерев'янілі живці зрізають восени, вибираючи однорічні сильні пагони з 2-3 нирками. Заготовлений матеріал загортають в мокрий мішок, прикопують піском або тирсою. За теплої весни їх висаджують в грунт під нахилом в 45 градусів, на поверхні залишають одну нирку. Такий спосіб розмноження дає найменшу приживлюваність.

Розмноження їстівної жимолості не залежить від її сорту. Посадка і догляд за новими саджанцями вимагають знання порядку і правил розмноження чагарника.Розсаджують жимолость поділом кущів. Повністю викопують кущі зазвичай при зміні їх місця на ділянці. Це зручний час для того, щоб акуратно розділити кореневище, часто при цьому виходять не 2, а 3 і навіть 4 молодих саджанця. Їх висаджують на нове місце за загальними правилами.

Хвороби і шкідники жимолості

Потрібно забезпечити рослинам захист проти хвороб і ураження різними шкідниками. Багато садівники проводять профілактичну обробку чагарників. Коли з'являються перші ознаки хвороби або комахи, треба проводити спеціальну обробку.

Характерні для жимолості поразки комахами:

  1. Попелиць. Вона щільно сидить на гілках, нижніх частинах листя, випиває з рослини соки. Від цього кущ блідне, в'яне. З профілактичною метою потрібна весняна обробка кущів Елексаром, Конфідором, Карате, Актеллік. Є народні способи відлякування дрібних шкідників: обприскати кущі розчином, настояним на цибулі, часнику, перці, тютюні. Успішно використовується хвойний екстракт, настої ромашки, чистотілу.
  2. Листовійкою. Її поразку відразу помітно: листя скручуються трубочкою. На початку весни від цього шкідника кущі обробляють розчинами Фуванола, Актари, біопрепаратів Лепідоцид, Біотліна.
  3. Вишневій мухою. Вона відкладає на всіх частинах рослини білі личинки. Вони пошкоджують кущі, а коли дорослішають до стадії черв'ячків, з'їдають ягоди. В цілому пригнічується весь кущ. Обробляють від вишневої мухи інсектицидами.
Методів позбавлення від комах багато (народні способи, хімічні препарати). Їх треба грамотно вибрати, щоб підходили для знищення конкретного виду шкідників.

Хвороби, що вражають жимолость, такі ж, які бувають у інших культур. Досвідченим садівникам знайомі і проблеми, способи лікування рослин з використанням народних або хімічних засобів.

Основні хвороби жимолості:

  1. Мозаїка.Її ознаки – поява на листках яскравих плям жовтого кольору. Ця хвороба невиліковна, треба швидко корчувати і спалювати весь кущ.
  2. Рамуляріозу. Ознаки – прохолодна волога погода дає прояв на листках плям сірого і коричневого відтінків, з білим нальотом. Рослина лікують обприскуванням і поливом фундазолом, Оксіхомом, Хорусом.
  3. Борошниста роса.
  4. Грибок сажі.
  5. Церкоспороз.
  6. Іржа.
Будь-які хвороби жимолості запобігають правильним режимом посадок, догляду, обробки різними препаратами. Жимолость любить холодні регіони, висаджування її в середній смузі і південних широтах Росії – це бажання садівників, які готові організувати правильний догляд за кущами.