ТОП 2 рецепта приготування варення з Ожиномалина на зиму
Варення на зиму з Ожиномалина – дуже смачне і ароматне ласощі. Ожиномалина рідко зустрічається на присадибних ділянках, але ті, хто її вирощують, вкрай задоволені гібридом малини і ожини. Вона невибаглива в догляді, плоди соковиті і дуже смачні. Плодоносить гібрид тривалий час, ближче до осені, коли інші ягоди вже відійшли. Існує багато рецептів зимових заготовок з цієї культури.Нюанси приготування варення з Ожиномалина
Гібрид має особливості, які потрібно враховувати для приготування варення:- Ожиномалина недостатньо соковита, тому при варінні потрібно добавка води;
- для отримання більш густого продукту без збільшення часу готування, засипають більшу кількість цукру, або використовують желирующие добавки: пектин, агар, желатин;
- замість желирующих агентів можна додати в рецепт яблука, агрус, порічки – в них міститься природний пектин.
Вибір і підготовка ягід
Для приготування зимового ласощі підбирають плоди однаковою зрілості. Після збору їх мити не варто, якщо Ожиномалина вже переспілі, інакше ягідки помнуться і втратять первісний вигляд. Підготовка до варіння полягає в перебиранні, якщо малина збиралася недостиглої і в ній є плодоніжки і гілочки.Стигла Ожиномалина, як правило, збирається вже чистої, і зайвий раз її чіпати не потрібно.приготування тари
В якості ємностей для варення з Ожиномалина найкраще використовувати невеликі баночки об'ємом до 500 мілілітрів. Перш ніж закладати готовий продукт в банки, їх миють, стерилізують і сушать.Поради для підготовки тари:- в якості миючого засобу краще віддати перевагу господарське мило, або суміш соди з гірчичним порошком;
- для миття потрібно взяти нову губку для посуду;
- найпростішими способами стерилізації вважається прогрів в мікрохвильовій печі і кип'ятіння у воді;
- просушувати баночки потрібно на чистому рушник до випаровування всієї вологи.
Для стерилізації в мікрохвильовій печі в тару наливають трохи води і прогрівають протягом п'яти хвилин на потужності 700-900 Ватт. Кришки при цьому кип'ятять окремо, в каструльці.
Вибравши спосіб кип'ятіння, слід банки разом кришками покласти в каструлю з гарячою водою і кип'ятити до десяти хвилин. Потім обережно дістати, щоб не обпектися, і залишити на просушку.
Як приготувати варення з Ожиномалина на зиму
Заготівля варення з Ожиномалина не складає великих труднощів, з цим впорається навіть недосвідчена господиня. В результаті вийде ароматний ягідний десерт, яким можна балувати свою родину цілий рік. Основними інгредієнтами виступають ягоди і цукор. Любителям прянощів сподобається нотка гвоздики, кардамону або розмарину, які можна додати в рецепт. Дивовижний аромат придбає десерт при додаванні м'яти, ванілі або кориці.класичний рецепт
- стигла Ожиномалина – 1 кілограм;
- цукровий пісок – 1 кілограм;
- вода – 200 мілілітрів;
- лимонний сік – 3 столових ложки.
Варити до тих пір, поки пінка перестане виділятися.Під час варіння варення потрібно помішувати й стежити, щоб воно ні в якому разі не кипіло! Інакше утворюються грудочки з кісточками і сироп, а не однорідна маса. Коли сироп стане гущі, додати лимонний сік і поварити хвилин п'ять-сім.
Готовність продукту перевіряється краплею сиропу. Для цього ложку умочують в варення і стікає загусла краплю опускають на тарілку. При круговому обертанні крапля повинна залишатися сформованої і не стікати, як вода. При охолодженні маса ще загусне.Готовий продукт гарячим залити в банки і закрити.
п'ятихвилинка
- плоди Ожиномалина – 2 склянки;
- цукровий пісок – 2 склянки;
- вода – 2 столові ложки.