Варення з Ожиномалина на зиму 2 кращих рецепта приготування, зберігання

ТОП 2 рецепта приготування варення з Ожиномалина на зиму

Варення на зиму з Ожиномалина – дуже смачне і ароматне ласощі. Ожиномалина рідко зустрічається на присадибних ділянках, але ті, хто її вирощують, вкрай задоволені гібридом малини і ожини. Вона невибаглива в догляді, плоди соковиті і дуже смачні. Плодоносить гібрид тривалий час, ближче до осені, коли інші ягоди вже відійшли. Існує багато рецептів зимових заготовок з цієї культури.

Нюанси приготування варення з Ожиномалина

Гібрид має особливості, які потрібно враховувати для приготування варення:
  • Ожиномалина недостатньо соковита, тому при варінні потрібно добавка води;
  • для отримання більш густого продукту без збільшення часу готування, засипають більшу кількість цукру, або використовують желирующие добавки: пектин, агар, желатин;
  • замість желирующих агентів можна додати в рецепт яблука, агрус, порічки – в них міститься природний пектин.

Вибір і підготовка ягід

Для приготування зимового ласощі підбирають плоди однаковою зрілості. Після збору їх мити не варто, якщо Ожиномалина вже переспілі, інакше ягідки помнуться і втратять первісний вигляд. Підготовка до варіння полягає в перебиранні, якщо малина збиралася недостиглої і в ній є плодоніжки і гілочки.Стигла Ожиномалина, як правило, збирається вже чистої, і зайвий раз її чіпати не потрібно.

приготування тари

В якості ємностей для варення з Ожиномалина найкраще використовувати невеликі баночки об'ємом до 500 мілілітрів. Перш ніж закладати готовий продукт в банки, їх миють, стерилізують і сушать.Поради для підготовки тари:
  • в якості миючого засобу краще віддати перевагу господарське мило, або суміш соди з гірчичним порошком;
  • для миття потрібно взяти нову губку для посуду;
  • найпростішими способами стерилізації вважається прогрів в мікрохвильовій печі і кип'ятіння у воді;
  • просушувати баночки потрібно на чистому рушник до випаровування всієї вологи.

Для стерилізації в мікрохвильовій печі в тару наливають трохи води і прогрівають протягом п'яти хвилин на потужності 700-900 Ватт. Кришки при цьому кип'ятять окремо, в каструльці.

Вибравши спосіб кип'ятіння, слід банки разом кришками покласти в каструлю з гарячою водою і кип'ятити до десяти хвилин. Потім обережно дістати, щоб не обпектися, і залишити на просушку.

Як приготувати варення з Ожиномалина на зиму

Заготівля варення з Ожиномалина не складає великих труднощів, з цим впорається навіть недосвідчена господиня. В результаті вийде ароматний ягідний десерт, яким можна балувати свою родину цілий рік. Основними інгредієнтами виступають ягоди і цукор. Любителям прянощів сподобається нотка гвоздики, кардамону або розмарину, які можна додати в рецепт. Дивовижний аромат придбає десерт при додаванні м'яти, ванілі або кориці.

класичний рецепт

  • стигла Ожиномалина – 1 кілограм;
  • цукровий пісок – 1 кілограм;
  • вода – 200 мілілітрів;
  • лимонний сік – 3 столових ложки.
Процес приготування: Ожиномалина для цього рецепта мити не варто, щоб не зіпсувати її структуру. Плоди кладуть в емальований посуд, пошарово пересипавши половиною кількості цукру. Цю ємність слід залишити на кілька годин в прохолодному місці, щоб утворився сік. Його виділяється трохи, тому потрібно проварювання сиропу.Стакан води налити в що залишилися півкілограма цукру і зварити сироп. Обережно вилити його в ягідну масу і нагрівати на повільному вогні, поки пісок не розчиниться. В цей час варення потрібно помішувати, щоб воно не пригоріло. Потім вимкнути плиту і залишити масу на пару годин. Після закінчення цього періоду часу – знову поставити на вогонь, але зробити його побільше. Утворилася пінку зняти.

Варити до тих пір, поки пінка перестане виділятися.Під час варіння варення потрібно помішувати й стежити, щоб воно ні в якому разі не кипіло! Інакше утворюються грудочки з кісточками і сироп, а не однорідна маса. Коли сироп стане гущі, додати лимонний сік і поварити хвилин п'ять-сім.

Готовність продукту перевіряється краплею сиропу. Для цього ложку умочують в варення і стікає загусла краплю опускають на тарілку. При круговому обертанні крапля повинна залишатися сформованої і не стікати, як вода. При охолодженні маса ще загусне.Готовий продукт гарячим залити в банки і закрити.

п'ятихвилинка

  • плоди Ожиномалина – 2 склянки;
  • цукровий пісок – 2 склянки;
  • вода – 2 столові ложки.
Процес приготування: засипати плоди в емальований посуд і налити туди ж воду. Масу довести до кипіння на сильному вогні і продовжувати варити одну хвилину, заважаючи лопаткою. Потім додати цукор і варити хвилин п'ять до густоти. Чи не охолоджував, залити готовий продукт в баночки і закрити.

Правила та терміни зберігання

Оптимальним місцем для зберігання вважається льох, де темно і прохолодно. Але, при дотриманні правил стерилізації тари, ароматне варення з Ожиномалина можна зберігати навіть у шафі до наступного сезону.