Кульбаба використовуємо бур’ян з користю для себе

Кульбаби: що можна зробити з золотистими кульками та соковитими корінням

З кульбаб можна скласти повноцінне меню на цілий день, звичайно одних їх буде мало для приготування смачної їжі. Але цілком можна скласти триразове харчування, що складається з сніданку – салати або омлет, обіду – різні види супів і вечері – риба з Кульбабова пюре. З цих квітів виходять дивно смачні варення і вина, лікувальні сиропи і відвари.На сніданок можна просто поїсти дрібно нарізані кульбаби з цукром або сиропом. Для усунення гіркоти необхідно замочити квітки на півгодини в солоній воді.

Смачним і корисним виходить омлет. Потрібно промити кульбаби, видаляючи нераспустившиеся бутони, потім обсмажити на повільному вогні з маслом. Далі приготувати омлет класичними способом, після чого начинити кульбабами, подати на стіл. Можна спекти млинці і полити їх Кульбабова сиропом.Для ранкової кави дрібно нарізані коріння обсмажити без додавання олії. Коли вийде коричневий відтінок, зняти з вогню. Дати час охолонути. Подрібнити в кавомолці або в ступці до порошкового стану. Готовий порошок залити окропом, варити. Для смаку можна додати молока і цукру.

У денний час прийнято є рідкі страви. На обід можна приготувати безліч супів. Всі вони будуть насичені вітамінами, поживні і корисні. Включений в їх склад кульбаба надасть сприятливий вплив на шлунок, нормалізує його роботу. А за рахунок великої вітамінізації організм отримає той склад, який додасть сил і енергії. Такі страви потрібно їсти свіжими, тобто готувати безпосередньо перед їжею.

Суп-пюре з лимоном

Має нежною текстуру, за рахунок чого легко перетравлюється. Для його приготування потрібен блендер і стандартний набір посуду. Бульйон, як основу, можна готувати заздалегідь, наприклад ввечері і тримати в холодильнику.Інгредієнти:
  • середній лимон – 1 штука;
  • бульйон – 500 мл;
  • листя – 500 грам;
  • цибуля – 1-2 головки;
  • борошно – столова ложка;
  • жирні вершки – стакан.
рецепт:
  1. У блендері зробити пюре з листя.
  2. Обсмажити цибулю на олії до золотистої скоринки.
  3. У бульйон додати цибулю, вершки і молоко.
  4. Додати Кульбабова пюре, розмішуючи.
Після закипання влити сік лимона, розмішати і можна їсти!

Квасолевий суп

Блюдо містить багато білка. Можна використовувати не консервовану квасолю, а суху. Але тоді часу на приготування піде набагато більше, але суп отримає більшу харчову цінність.Інгредієнти:
  • бульйон – 1 літр;
  • кольорова капуста – 150 грам;
  • цибуля шалот – 5 стебел;
  • квасоля консервована – 1 баночка;
  • листя – 250 грам;
рецепт:
  1. Нарізати цибулю і перемішати з маслом.
  2. Капусту розібрати на листя, змішати з цибулею.
  3. До суміші додати роздавлений часник, залити бульйоном.
  4. З квасолі зробити пюре, додати в суп.
Варити 10 хвилин, після охолодження – готово.Вечірній прийом їжі повинен бути не щільним, але поживним. За правилами він повинен проходити не пізніше 18-00. Кульбаби можна зібрати безпосередньо перед приготуванням або за 1,5 години. Ця рослина додасть блюдам особливий аромат, зробить їх м'якше і корисніше. Але перестаратися з ним не варто, щоб не отримати зворотний ефект. Як варіант, можна приготувати одне блюдо з кульбабою, а друге без його додавання.

Риба з пюре

На вечерю можна приготувати рибу з пюре з кульбаб. Так людина зможе отримати білок, який легко засвоюється, харчові волокна, необхідні організму і набір вітамінів і мікроелементів.Інгредієнти:
  • риба – 150 г (наприклад, товстолобик);
  • морква – 5 г;
  • петрушка – 3 г;
  • Кульбабова пюре – 100 г.
рецепт:

  1. Відварити рибу.
  2. Додати овочі і пюре.
  3. Пюре готувати в блендері, попередньо листя треба потримати в солоній воді, щоб усунути гіркоту.
Локшина з кульбабами – незвичайне блюдо. Але, при правильному приготуванні припаде до смаку всім членам сім'ї. Покупну локшину можна замінити на домашню.В цьому випадку, її потрібно зробити заздалегідь, приблизно за добу.Інгредієнти:
  • локшина – 3 склянки;
  • кропива – 1 стакан;
  • листя редису – 1 стакан;
  • листя кульбаби – 1 стакан;
  • подорожник – 1 стакан;
  • цибуля ріпчаста – 1 головка;
  • перець духмяний – 2-3 горошини.
рецепт:

  1. У кипляче воду кинути дрібно нарізану цибулю і спеції.
  2. Потім додати локшину.
  3. Після приготування, злити воду.
  4. У локшину додати салат з нарізаної зелені. Можна підмішати томатну пасту або сметану.

Напої і варення

З кульбаб можна приготувати напої для вживання в свіжому вигляді і для тривалого зберігання. Такі соки і настої добре втамовують спрагу і насичують організм корисними компонентами. Але їх не можна пити багато і постійно. Досить одного стаканчика в день. Інакше замість користі можна отримати нетравлення шлунка. Серед популярних напоїв з кульбаби – чаї, настої, вина. Як доповнення можна застосовувати родзинки лимон, суміші трав.Напій добре втамовує спрагу, його можна пити в будь-який час. Готувати його просто, а організму він принесе велику користь.Для чаю знадобиться:

  • вода – окріп;
  • пелюстки кульбаби;
  • трава душіци4
  • цукор або мед.
приготування:
  1. Пелюстки кульбаби і материнки промити.
  2. Змішати в рівних пропорціях.
  3. Занурити в чайник, залити окропом.
  4. Кришку чайника слід прикрити щільною тканиною.
Через 10-15 хвилин чай буде готовий до вживання. За бажанням можна підсолодити цукром або медом.Треба набрати повну літрову банку головок кульбаб. Для кращого бродіння включити родзинки. Після приготування банки зберігати в темному прохолодному місці протягом 6 місяців.Інгредієнти:
  • головки кульбаб;
  • окріп;
  • лимонний сік;
  • цукровий сироп.
приготування:
  1. Суцвіття кульбаб промити проточною водою.
  2. Потім перемістити у велику каструлю, залити 4 літрами окропу.
  3. Довести знову до кипіння. Після рідину процідити за допомогою марлі.
  4. Додати лимонний сік (приблизно 2-3 лимона) і 1 літр цукрового сиропу.
  5. Рідина перелити в банки, встановити водні затвори і гумові рукавички (1 палець проколоти) або при наявності газовідвідна система.
  6. Бродіння триває близько 2 тижнів, як тільки підуть усі гази. Потім необхідно відцідити напій від осаду, перелити в банки.
Це хороший варіант в якості заготовки на зиму. Такий продукт буде особливо до речі в період застуд. Він містить багато вітамін, тому допоможе впоратися з хворобою або виступить профілактичним заходом.Для варення потрібно:
  • квітки, що розкрилися – 150-250 штук.
  • цукор – 750 грам.
  • лимон – 1 шт.
  • вода – півлітра.
Спосіб приготування:
  1. Квітки промити, висушити, помістити в каструлю.
  2. Каструлю залити окропом, варити 10 хвилин із закритою кришкою.
  3. Зняти з вогню, дати хвилин 20 для охолодження.
  4. Злити воду, кульбаби віджати.
  5. Зробити відвар лимона.
  6. Змішати м'якоть відвар лимона і цукор.
З кульбаб можна приготувати безліч цікавих страв, багато ви можете придумати самі. Вони можуть бути використані, як аналог традиційної зелені і овочів. Однак не варто захоплюватися кулінарією з кульбабами, адже для у більшості людей травлення не призначене для вживання такої їжі, та й не сильно приємний смак, навіть після вимочування в солоній воді, гіркий присмак залишається. Однак чай, вино, мед або варення дуже корисно і смачно.