3 кращих рецепта приготування сушених кабачків на зиму
Заготівля сушених кабачків на зиму – хороший спосіб зберегти корисні властивості цього продукту. Господині щорічно висушують кабачки на зиму, оскільки цей овоч після повного дозрівання може зберігатися в звичайних умовах не більше 10 діб, після чого починає псуватися. Його заготовляють у великих кількостях через його особливостей – великої кількості вітамінів і низької калорійності.Чи можна сушити кабачки на зиму
Багато людей помилково вважають, що при сушінні продуктів вони втрачають всі свої корисні властивості, однак, це не так. Висушування фруктів і овочів проводилося на рівних і чистих поверхнях під сонячними променями. Сьогодні існує спеціальне обладнання, яке значно прискорить цей процес.Незважаючи на те, що візуально продукт стає гірше, в ньому зберігається більшість корисних речовин, які необхідні людському організму.Також такий спосіб є найвигіднішим для збереження продуктів з літнього або весняного періоду з фінансової точки зору.При висушуванні кабачків можна отримати приблизно 1 кілограм готового продукту з 10 кілограм початкового сирого. Це пов'язано з тим, що процедура прибирає з овоча всю вологу. Кабачок складається на 90% з рідини, тому відбуваються великі втрати в масі.Кабачок середнього розміру має показник калорійності 24 ккал і містить в собі речовини:
- моносахариди;
- дисахариди;
- різні вітамінні групи (А, В, С, Е, Н);
- зола;
- насичені жирні кислоти;
- калій;
- кальцій;
- магній;
- залізо та інші метали.
- збереження 80-90% мікроелементів, вітамінів та інших корисних речовин, які є в складі продукту;
- відсутність ймовірності придбання продуктів з наявністю консервантів, якщо сушка проводиться на домашніх овочах;
- економність при наявності спеціальної електросушарки;
- запобігання розвитку і поширення патогенних мікробів;
- можливість проведення сушки будь-якого сорту або підвиду кабачків;
- неможливість окислення продуктів.
Особливості вибору і підготовки овочів
Для процедури висушування підійде будь-який сорт овочу, тому слід вибирати на свій смак і перевагу. Найбільш зручно сушити невеликі екземпляри від 10 до 20 сантиметрів. При виборі продукту слід звернути увагу на їх зовнішній вигляд. Потрібно уникати придбання овочів, які мають:- потемніння на поверхні;
- ушкодження;
- очищені або обрізані частини;
- гнилі ділянки;
- суху плодоніжку;
- потріскану або зморщився шкірку;
- ненатуральний блиск поверхні.
- Ретельно промити овочі під проточною холодною водою.
- Зрізати плодоніжки і задню частину кабачка.
- Якщо овоч старий, слід зчистити шкірку, а якщо молодий – її можна залишити.
- Якщо екземпляри великі і в них великі насіння, їх необхідно витягти за допомогою невеликої ложки.
- Нарізати кабачок будь-якій зручній формою: смужками, часточками, кубиками або слайсами.
- Перед безпосередній сушінням потрібно прокип'ятити нарізаний кабачок протягом 2 хвилин або рясно посипати сіллю. Після сильного виділення соку овоч можна очистити і приступити до сушіння.