Як відрізнити їстівні рядовками від отруйних і їх опис (+37 фото)
Рядовками – це рід пластинчастих грибів, які відносяться до сімейства рядовкових (Тріхоломових). У народі їх називають «доріжками» за властивість рости в ряд. Гриби широко поширені, але лише деякі види вживають в їжу, тому перед тим як відправитися на збори рядовок, необхідно ознайомитися з описом і фото їстівних рядовок, щоб не прихопити в козуб погані гриби.Характерні особливості виду і правила збору
Рід включає в себе види всіх грибних категорій: від їстівних до отруйних. Для рядовок характерні наступні загальні риси:- м'ясиста опукла капелюшок, у міру старіння набуває уплощенную форму;
- тріснуті краю;
- наявність пластинок;
- циліндрична ніжка;
- товста м'якоть;
- борошнистий запах у багатьох видів.
Збирати доріжки найкраще в першій половині осені. Шукати гриби нескладно, адже вони ростуть в ряд і великими групами. Відрізнити їстівні та отруйні види можна за зовнішнім виглядом, запахом або реакції м'якоті на повітря.
Які види вважаються повністю їстівними?
Осінні їстівні рядовками представлені такими видами:- Голубиний (голубок). У голубків білі м'ясисті капелюшки з тріснув краєм. Вони мають форму напівкулі. Поверхня слизька, клейка. Ніжка вигнута. Поверхня ніжки біла, але можна зустріти екземпляри з зеленуватим підставою. Пластинки широкі, білого кольору.
Умовно-їстівні гриби рядовками
До категорії умовно-їстівних грибів відносять такі види рядовок:- срібляста (луската сальна);
- золотиста;
- взута;
- луската (сластушка);
- жовто-червона;
- бородата;
- зеленушка.
- Рядовка коричнева має опуклу або плоско-опуклу капелюшок. Посередині видніється горбок. Поверхня капелюхи оксамитова, шоколадного відтінку. Ніжка булавообразная. Зверху вона пофарбована в білий колір, а знизу має рожево-коричневий або жовто-коричневе забарвлення. М'якоть може бути як білого, так і кремового відтінку. На зламі від неї слабо віє фруктовим ароматом.
рядовка коричнева
Жовто-червона рядовка відрізняється жовто-помаранчевої поверхнею капелюшки, суцільно вкритої лусочками пурпурного або червоно-коричневого відтінку. Спочатку форма капелюшки опукла, але з часом вона стає плоскою. Поверхня суха і бархатиста. Ніжка часто вигнута. Вона має яскраво виражене потовщення біля основи. Ніжка повторює забарвлення капелюхи. Вона також густо вкрита лусочками, відтінок яких на тон світліше шапинкових лусочок. М'якоть гриба жовта, з неприємним кислим запахом.
Рядовка жовто-червона
Бородата має конічну капелюшок з яскраво вираженим горбком по центру. Її поверхня має рожево-коричневий або червонувато-коричневе забарвлення. По центру тон забарвлення трохи темніше. Ніжка розширюється до верху. Знизу вона має червоно-коричневий відтінок, а зверху – чисто біла. М'якоть не має вираженого запаху або смаку.
бородата рядовка
Зеленушка відрізняється зеленим кольором плодового тіла. Капелюх опукла, трав'янистої або жовто-зеленого відтінку. Посередині присутній горбок. У міру старіння грибів на поверхні капелюшка з'являються лусочки. Ніжка широка, коротка, пофарбована в колір капелюшки. Платівки яскраво лимонного відтінку. М'якоть біла з характерним рядовка борошнистим запахом.
неїстівні рядовики
У категорію неїстівних грибів потрапляють такі види рядовок:- біло-коричнева (біло-бура);
- надламана;
- опеньковідная;
- шорстка;
- мильна;
- темна;
- відрізняється (відособлена);
- сірчана (сірчано-жовта);
- загострена.
- Біло-коричнева рядовка має уплощенную капелюшок з горбком і хвилястими краями. Поверхня слизова.Вона може мати винно-коричневий або червонувато-коричневий відтінок. По всій поверхні капелюшка візуалізуються темні прожилки. Краї бліді. На бархатистою рожево-коричневої ніжці завжди є біла пляма. М'якоть біла, пахне борошном.
Біло-коричнева рядовка
- червоний;
- жовтий;
- оливковий;
- коричневий. Пластинки гриба переплітаються між собою і покриті темними плямами. На ніжці є шерстистий кільце. Над ним поверхню ніжки бежева, а під ним – біла з коричневими лусочками.
рядовка опеньковідная Сірчаний вид відрізняється плодовим тілом сірчано-жовтого відтінку. Капелюх опукла, з віком може стати більш плоскою. Поверхня оксамитова. Ніжка тонка. У верхній частині вона має яскраво-жовте забарвлення, знизу сірчано-жовта. М'якоть повторює колір плодового тіла. Від неї виходить різкий запах ацетилену.
рядовка сірчана
Рядовка сіра має розпростерту капелюшок кольору кави з молоком. Посередині відтінок темніше, а по краю – світліше. Ніжка волокниста, часто вигнута. Вона пофарбована в світло-коричневий колір. На зрізі м'якоть набуває червонуватого відтінку. Від неї виходить різкий запах фруктового мила.
рядовка сіра
У рядовками загостреною капелюх конічної форми. У центрі яскраво виражений гострий горбок. Поверхня суха, з тріщинами по краю. Забарвлення капелюшка темно-сірий з коричневими проблисками. Ніжка тонка, вигнута. Колір ніжки можна визначити як брудно-білий.
Отруйні види і відмінності від їстівних
Дуже небезпечний для здоров'я людини прийом в їжу отруйних рядовок. До таких відносяться такі види:- ялинова;
- біла;
- жаб'яча;
- смердюча;
- конічна (загострена);
- тигрова (леопардовий);
- плямиста;
- обпалена (засмагла).
- Біла рядовка відрізняється сніжно-білим, іноді жовтуватим забарвленням. Капелюх розпростерта, оксамитова. Ніжка циліндрична, трохи вигнута. Її поверхня повторює забарвлення капелюшки. Дізнатися гриб можна по м'якоті. Їй властиво міняти свій колір при контакті з повітрям, тому на зламі вона моментально рожевіє. Від м'якоті виходить різкий неприємний запах редиски.
Біла рядовка
Капелюшок плямистої рядовками розпростерта і слизька, з невеликим поглибленням посередині. Вона пофарбована в світло-коричневий колір. По всій поверхні чітко візуалізуються темно-коричневі поздовжні смуги і такого ж відтінку цятки. Краї капелюшки небагато світліше. Ніжка розширена біля основи. Знизу вона повторює забарвлення капелюшки, а зверху – біла.
рядовка плямиста
Рядовка леопардова легко впізнається по характерному леопардовому малюнку на поверхні капелюшка: на світло-сірому тлі проявляються темно-сірі плями. По краю забарвлення трохи блідне. Капелюх має розпростерту форму. Ніжка біла, потовщена до низу.