Догляд за виноградом в середній смузі особливості обрізки восени і укриття на зиму

Обрізка винограду восени і укриття на зиму

Важко посперечатися з тим, що правильний догляд за виноградом безпосередньо пов'язаний з кількістю і якістю майбутнього врожаю. Особливо важливу роль відіграє підготовка до зими, оскільки помилки тут можуть дуже дорого обійтися. Тому обрізка винограду восени і укриття на зиму – одні з найважливіших Догляду процедур, які треба знати як новачкові, так і досвідченому господареві. Правильне входження в зиму – запорука гарного стану лози і рясного врожаю.

Причини для обрізки

В першу чергу необхідно прояснити, чи треба обрізати виноград на зиму і навіщо це робити. Ця процедура дуже важлива для рослини, і на те є кілька причин.Виноград – рослина досить ніжне і погано переносить холодну пору року. Сильні заморозки при невдалому збігу обставин здатні його повністю погубити, тому багато виноградарі вважають за краще захищати чагарник, вкриваючи його на зиму. Обрізка допомагає зробити це більш ефективно, до того ж вона підвищує його морозостійкість.Як і багато плодових рослин, без належного контролю виноград здатний розростатися настільки, що перекриває сам собі сонячне світло. Ягоди в такому випадку виростають дрібними і погано визрівають, а сама лоза погано розвивається. Уривок зайвих пагонів допомагає уникнути таких проблем, і до того ж спрощує догляд і дозволяє легше впоратися з формуванням куща.

необхідні інструменти

Перш ніж приступати до подрезке виноградних лоз, бажано упевнитися, що для цього є набір відповідних інструментів. Вони допоможуть провести процедуру максимально швидко і ефективно, що спростить завдання садівника:

  • Садова ножівка. Цей інструмент, схожий на закруглену звичайну пилку, зазвичай використовується для омолоджує підрізання вікових пагонів, занадто товстих для того, щоб їх можна було легко вивести з допомогою секатора.
  • Секатор. Одне з головних знарядь в арсеналі садівника, що дозволяє без праці зрізати тонкі гілки і пагони. Головне достоїнство секатора – це можливість залишати рівні гладкі зрізи, завдяки чому рослина менше травмується.

види процедури

Отже, коли на питання, чи потрібно обрізати виноград на зиму, отримана відповідь, необхідно розібратися з тонкощами самої обрізки. Виділяють кілька видів цієї процедури, Кожен з яких переслідує свої цілі:

  • Формує обрізка. Вона проводиться, поки рослина ще зовсім юне – від 1 року до 3 років. Як можна зрозуміти з назви, призначення цієї процедури в тому, щоб надати форму майбутнього виноградному кущу. До того ж видалення зайвих пагонів зміцнює рослина і допомагає йому вирости здоровим і сильним, що не може не позначитися на врожаї.
  • Щорічна обрізка. Обов'язковий елемент догляду за виноградом, який так чи інакше доведеться освоїти кожному виноградарю. Її проводять на всіх кущах, які досягли віку 4 років і старше, призначена вона для того, щоб допомагати винограду зберігати задану форму.
  • Омолоджуюча обрізка. Цей вид призначений для того, щоб замінити старі і одряхлілі пагони на свіжіші і молоді. Проводиться на вікових кущах, пагони яких надто вже розрослися або обзавелися занадто трухлявій деревиною.

Підготовка до зими

Оскільки виноград – культура, яка відрізняється морозостійкістю, дуже важливо забезпечити йому правильне входження в зимовий період. Для цього існує кілька напрямків догляду, які допоможуть правильно підготувати рослину і захистити його в найбільш важкий час.

відповідні терміни

Обрізати виноград можна як восени, так і навесні. Однак другий варіант частіше застосовується для видалення підмерзлих, зламаних або хворих пагонів або в регіонах з суворими зимами, де при цьому немає можливості укрити виноград.Мінусом весняної обрізки вважається «сльозотеча», пов'язане з важким загоєнням ран у винограду: якщо зрізати лозу на самому початку сокоруху, то потім довгий час будуть з'являтися «сльози». Підсумком невдалої обрізки може стати навіть смерть рослини. Тому навесні найчастіше обрізають осінні саджанці або молоді рослини, ще не почали плодоносити. Відбувається це зазвичай в березні, коли вже встановилася температура не нижче +5 ºС.

Осінню обрізку багато хто вважає найбільш оптимальною, особливо якщо вона супроводжується укриттям винограду на зиму.Проводять її зазвичай в два етапи:

  • Перший починається відразу після збору врожаю. Як тільки все грона виявилися прибрані, можна очистити кущ від зайвих і слабких пагонів, що заважають розвитку.
  • Другий етап є основним. Проводять його приблизно через два тижні після того, як рослина скинуло листя і почало готуватися до зимівлі. При цьому важливо стежити, щоб температура повітря була не нижче -3 ° С.

Загальна схема

Незважаючи на безліч різних видів обрізки, схема для них усіх багато в чому схожа, розрізняючи лише деталями. Важливо пам'ятати, що до процедури необхідно підходити з добре заточеними інструментами, щоб уникнути «зажевиванія» тканин рослини і розщеплення деревини:

  • У середній смузі обрізка винограду на зиму починається з перевірки, чи сформовані у нього всі складові, серед яких треба особливу увагу приділити рукавах – багаторічним паросткам, що становить плодоносить основу куща. Життєвий цикл цих гілок – близько 6 років.
  • Обов'язковому видаленню підлягають зламані гілки, ділянки, на яких явно видно ознаки хвороби, недозрілі зелені пагони і занадто старі рукава.
  • Точна кількість залишаються рукавів може різнитися, але в середньому оптимальною кількістю вважається від 5 до 8. Важливо простежити, щоб вони не загущающих кущ і не затінювали один одного.
  • В процесі видалення зайвого приросту можна орієнтуватися на кількість нирок. Зазвичай з урахуванням можливого зимового підмерзання їх залишають з запасом – 80-120 штук. Навесні, після розкриття куща, можна буде видалити зайві.
Обрізка багаторічного куща може виявитися трохи складніше, особливо якщо до цього виноград не піддавався обрізання. Однак і тут є загальна схема, по якій буде зручніше проводити процедуру:

  • Реалізовувати її буде простіше, якщо виноград прикріплений до шпалери, з дротом або мотузкою, натягнутою на різній відстані.
  • На початку осені, після збору врожаю, прибираються молоді пагони, що з'явилися над першим ярусом – близько півметра над рівнем землі.
  • Ті пагони, які виросли вище другого ярусу – приблизно на 30 см вище попереднього, – необхідно підрізати на 10-15% від загальної довжини і обрізати всі бічні відростки.
  • Після закінчення листопада, приблизно в середині жовтня, потрібно відібрати 2-3 найсильніших втечі на рівні першого і другого ярусів.
  • Той втечу, що розташований нижче і з зовнішнього боку рукава, потрібно буде обрізати, залишивши на ньому 3-4 плодові бруньки. Отримавши гілочка називається сучком заміщення.
  • Розташовану вище гілочку теж необхідно буде обрізати, але залишити на ній більше очок – в районі 5-12. Це майбутня плодова стрілка.

Догляд після обрізання

Зимова обрізка винограду – важливий елемент догляду, але не єдиний. Зокрема, необхідно добре утеплити рослина, оскільки обрізаний кущ стає ще більш чутливим до холоду.Коли ж найкраще вкривати виноград? Багатьма вважається, що найбільш вдалий час – після перших заморозків, оскільки занадто рано укритий кущ може «заборонити», що згодом негативно позначиться на його стані.Молодий виноград слід вкривати особливо ретельно. Після того як рослина обрізали і обробили фунгіцидами та протипаразитарними засобами, укриття проводять в два етапи:

  • Підгортання.Дуже простий метод укриття, суть якого полягає в присипання нижній частині пагонів вологим шаром землі – це допоможе вберегти коріння від вимерзання. Висота вийшла гірки повинна бути не вище 30 см.
  • Безпосередньо укриття. Існує безліч матеріалів, за допомогою яких можна вкрити рослина: поліетиленова плівка, агроволокно, сіно, солома, ялиновий лапник, мішковина і т. Д. Кожен виноградар має свій спосіб «укутати» виноград перед зимою, і в чималій мірі це залежить від регіону і суворості місцевого клімату.