Коли копати картоплю

без кейворди

В останніх числах серпня або на початку осені дні народ традиційно копає картоплю. Кожен городник знає, що копати картоплю потрібно вчасно, вгадати момент, коли шкірка на бульбах стане міцною і не допустити загнивання врожаю.Термін дозрівання бульб картоплі залежить від сорту. Ранню картоплю копають через 50-65 днів після посадки, середньоранніх через 70-80 днів, середньостиглі сорти готові до збирання через 80-95 днів, середньопізні через 95-110 днів, а для дозрівання пізніх сортів потрібно більше 110 днів.При посадці картоплі змішувати різні сорти не можна, так як поки рослини пізнього сорту будуть цвісти, бадилля ранньої картоплі вже засохне, її бульби потрібно викопувати.Для зимового зберігання в середній смузі Росії найчастіше вирощують среднеранние і середньопізні сорти картоплі. Якщо врахувати що сприятливий час для посадки картоплі настає в середині або в кінці травня, то при такому терміні посадки картопля готовий до збирання в кінці серпня – початку вересня, якраз до перших заморозків. Ранню картоплю копають в кінці липня – в серпні для їжі влітку і восени.

Коли копати картоплю?Щоб визначити, коли копати картоплю, запам'ятайте час закінчення цвітіння картоплі , Відрахувавши 2-3 тижні після цього моменту, бульби можна викопати для проби.– Час готовності картоплі до збирання визначають за бадиллі – вона полегает, жовтіє і частково засихає.– Перевірити наскільки бульби картоплі дозріли і готові до викопуванні і подальшого зберігання можна після пробної викопуванні пари кущів і за зовнішнім виглядом бульб .– Бульби картоплі повинні мати щільну шкірку, яка не буде здирати від механічних пошкоджень при пересипанню врожаю. У молодого несозревшего картоплі шкурка тонка, вона легко зішкрябується пальцем, оголюючи світлу м'якоть.– Бульби картоплі легко відокремлюються від коренів .– Дозрілі бульби картоплі встигли накопичити достатню кількість крохмалю , Який відповідає за смакові якості і тривалість зберігання картоплі. Дізнатися багато крохмалю накопичили бульби можна за допомогою простого експерименту: розріжте картоплю і капніть йод на зріз, якщо поверхня придбає синюватий або бузково відтінок, значить в бульбі крохмалю багато.Затягувати зі збиранням картоплі не слід, так як при несприятливих погодних умовах бульби можуть загнити в землі, на них накопичуються суперечки і хвороботворні бактерії, які починають розвиватися під час зберігання врожаю.Підготовка до викопування картоплі:У другій половині серпня, приблизно за два тижні до викопування картоплі, бадилля скошують і спалюють. Це необхідно зробити, щоб запобігти появі і розвиток хвороб. Косити бадилля потрібно на висоті 10 см від поверхні землі, щоб було видно пеньки, як покажчики розташування кущів, де копати.Для збирання врожаю картоплі потрібна суха погода, тоді бульби будуть чистими, їх можна просушити пару годин на сонці – це найкращий спосіб знезараження врожаю. Під час дощу або після нього, коли земля сира копати картоплю не слід, бульби будуть брудними, ваша робота ускладниться. Мокру картоплю засипати в мішки не слід, так як навіть за пару днів бульби можуть запліснявіти і загнити.Перед тим як засипати викопану картоплю на зберігання в льох просушіть її пару днів в темному провітрюваному приміщенні. Добре зберігається картопля в ящиках з прорізами в дні і боках, об'ємом на одне-два відра, а не великий насипом. Щоб уберегти картопля від загнивання хвороб між ящиками розкладайте горобинова листя або насипайте хвою.