3 кращих рецепта, як можна заморозити ожину в холодильнику на зиму
Ожина по праву вважається джерелом різних вітамінів і мінеральних речовин. Отримати їх можна, вживаючи ягоду не тільки влітку, в сезон дозрівання, але і в холодну пору року. Плоди добре переносять низькі температури і не втрачають свого смаку і складу. Однак треба знати, як правильно заморозити ожину на зиму. Про це ми і поговоримо нижче.Чи можна заморожувати ожину на зиму?
Замороження свіжої ожини схожа з заготівлею малини. Робити це потрібно акуратно, дотримуючись деякі правила. Краще використовувати метод швидкої заморозки. Ця функція є в будь-якому сучасному холодильнику.Поради із заморожування:- Чи не промивати плоди. Вода, замерзаючи, розірве м'якоть і перетворить заготівлю в ком.
- Вибирати стиглі ягідки без слідів пошкодження.
- Використовувати для фасування контейнери з харчового пластику.
- Щільно закривати ємність.
Як підготувати продукт до заморожування?
Використовувати для заморозки краще ожину, зібрану у власному саду. Якщо фрукти купуються в магазині, їх доведеться промивати. Обробляти водою плоди не рекомендується, так як потім їх важко просушити.Ягоду для заготовки беруть велику, щільну, темно-синього кольору.Підготовка до заморожування:- Перебрати урожай, видалити гілочки, листочки, м'які і підгнилі плоди.
- При необхідності промити під тонким струменем води, викласти на паперові рушники для висихання.
- Вибрати тару для зберігання, обполоснути водою, просушити.
При виборі ємностей для зберігання потрібно враховувати, що повторно заморожувати продукт не можна. Тому краще використовувати контейнери невеликого розміру.
Як заморозити ожину в домашніх умовах?
Для заморозки ожини знадобиться чимало часу, зате взимку можна буде не тільки прикрашати випічку, а й насолоджуватися смаком ароматної ягоди. Заготовлювати її можна різними способами.цілими ягодами
Цілком ягідки заготовляють, якщо передбачається використовувати їх в якості прикраси блюд. Зазвичай застосовують метод сухої заморозки:- Урожай перебирають, видаляють чашолистки, плодоніжки.
- Промивають за допомогою друшляка.
- Викладають плоди на сухе тканинне або паперовий рушник, дають обсохнути протягом 10-15 хвилин.
- Піднос або велике блюдо обтягують фасувальним пакетом або плівкою.
- Ожину розкладають рядами так, щоб ягоди не стикалися один з одним.
- Відправляють в морозильну камеру.
- Після повного промерзання плоди укладають в контейнер або поліетиленовий пакет.
Ожину з цукром господині часто заготовляють для вживання в чистому вигляді як десерт. Можна з неї робити і начинку для пирогів.Як проходить процес:
- Урожай очищають і промивають від пилу.
- У пластиковий контейнер укладають один-два шари ягід і засипають цукровим піском.
- Продовжують чергувати шари цукру і ожини до заповнення контейнера.
- Щільно закривають ємність і акуратно струшують.
- Відправляють в заморозку.
Протерта ягода з цукром
Перетирають свіжу ягідку з цукром, якщо плоди переспіли і стали м'якими. Як це роблять:- Перебрані і очищені від сміття плоди подрібнюють за допомогою блендера до однорідної маси.
- Змішують пюре з 4-5 столовими ложками цукру.
- Суміш розкладають в одноразові стаканчики або невеликі контейнери, заморожують.