Посадка моркви під зиму переваги, вибір сорту і строків для посіву, підготовка землі і

Особливості посадки моркви під зиму і догляд за нею

Існує безліч переваг посадки моркви під зиму.Але головним з них є те, що цей соковитий, наповнений вітамінами коренеплід дозріє на кілька тижнів раніше, ніж будь-які весняні сорти овоча.Однак, щоб домогтися найкращих результатів, слід розібратися у всіх особливостях цього процесу.

Переваги озимої висадки

Багато овочівники практикують посів морквини як навесні, так і взимку. Причому у предзимней висадки є ряд переваг перед весняної. До них відносяться:

  • Ранні строки збирання врожаю. Коренеплід стає придатним до вживання на початку літа, коли більшість інших культур ще тільки починають наливатися.
  • Зручний період для посівної кампанії. Оскільки пізньої осені урожай на всіх городах вже зібраний, то у городника є більш ніж достатньо часу, щоб неквапливо посадити морква під зиму, дотримуючись усіх правил цього процесу.
  • Розумне використання посадкового простору. На звільнилася влітку після збору моркви землі можна вирощувати капусту, буряк, листові салати, бобові культури.
  • Хороші смакові і якісні характеристики продукту. Навесні овоч насичується великою кількістю поживних речовин, завдяки чому зростає цукристим і великим.
  • Відмінна стійкість коренеплоду до хвороб і шкідників.
Цей овоч не здатний пролежати до зими, тому запасливий городнику з настанням весни доведеться додатково посіяти моркву для забезпечення її запасами на холодний період року.

Морозостійкі сорти овоча

Купувати насіння для посіву варто в спеціалізованих магазинах, де ймовірність придбати фальсифікований і неякісний товар значно менше. З представленого асортименту краще вибирати морозостійкі і ранні сорти. Насіння, що не відповідають цим вимогам, можуть просто загинути.З оптимальних варіантів слід виділити:

  • «Нантская 4». Характерна риса – відмінна виживання в будь-яких грунтах. Сходи рослини прокльовується досить швидко, з настанням перших теплих днів. Плоди виходять соковиті, смачні, з щільною консистенцією. Відсоток тих, хто гине насіння має мінімальні значення.
  • «НИИОХ 336». Відрізняється кращою морозостійкістю серед всіх інших сортів. Чудово почувається в грунтах північних районів Росії з суворими зимами.
  • «Вітамінна 6». Морква має високу врожайність та невимоглива в догляді. Плоди виходять смачними, без гіркоти, насиченого кольору і з підвищеним вмістом кератину.
  • «Краса дівчина». Чи не найстійкіший до сильних морозів сорт. Але морква виходить дуже соковитою і прекрасно підходить для виготовлення соків.
  • «Лосіноостровская 13». Володіє відмінною стійкістю до гниття і утворення цвілі, непогано зберігається. Плоди смачні, але невеликі.
Матеріал використовують звичайний, але при цьому засаджують грунт рясно, оскільки з настанням холодів частина його вимерзне і не дасть сходів. Замочувати насіння перед приміщенням в грунт не рекомендується, щоб вони не проросли до початку заморозків.

сприятливі терміни

Гарного врожаю овоча можна домогтися тільки при своєчасному проведенні посівних заходів. Занадто рання або пізня висадка матеріалу в грунт може призвести до непередбачуваних наслідків.Терміни посадки моркви під зиму залежать від кліматичних особливостей кожного окремого регіону. При цьому важливо пам'ятати, що температура повітря не повинна підніматися вище +5 ° C, інакше насіння проростуть передчасно і загинуть від дії морозу.

Для зони Підмосков'я, в якій переважає помірно континентальний клімат, характерна хороша передбачуваність погодних умов.Сезонність в цій області виражена досить чітко, а стійкі холоду наступають на стику жовтня та листопада, і не супроводжуються поворотними відлигами. Саме в цей період слід висаджувати посівний матеріал в грунт.На Уралі зима зазвичай проходить з сильними морозами. У зв'язку з цим засіяні грядки на території регіону додатково застеляють хвоєю або тирсою для захисту насіння від вимерзання. Матеріал зазвичай висаджують на початку листопада, але з урахуванням можливих температурних коливань.У Сибіру перші заморозки наступають рано і нерідко трапляються вже у вересні, але можуть супроводжуватися відлигами, тому поспішати з посадкою коренеплоду не варто. Оптимальним періодом для того, щоб садити моркву під зиму, вважається друга половина жовтня. Грядки з овочем краще розташовувати на підвищених місцевостях, де з настанням весни раніше всього зійде сніг, надавши можливість з'явитися сходам.Для Ленінградської області властива вітряна і дощова осіння погода з частими циклонами і поворотними відлигами.

особливості процесу

Для того щоб правильно посадити морква в зиму, під час організації цього процесу потрібно звернути увагу на норми сівозміни.Для коренеплоду невластива зайва чутливість до попередників, однак деякі переваги все ж є.

Обробка грунту

Ділянка для посадки повинен розташовуватися на сонячному рівному місці, де сніг почне сходити раніше, а талі води не розмиють грядки. Найбільш сприятливими вважаються супіщані грунти і збагачені органічними речовинами болотисті ділянки, які зазнали окультурення.Землю перед посівом попередньо очищають від залишків попередніх рослин, оскільки в них можуть накопичуватися личинки шкідливих комах і збудники захворювань. Після цього грунт ретельно розпушують і додатково удобрюють. Ділянка копає на глибину, рівну приблизно 30 см. Одночасно з цим вносять перегній з мінеральними добривами, Багатими калієм, фосфором і азотом. Кількість цих речовин залежить від родючості грунту. Гній можна вводити тільки в перепрілий вигляді, щоб не погіршити якість коренеплодів.

У підготовленій землі нарізають лунки глибиною 5 см. Вони повинні розташовуватися не ближче 20 см відносно один одного.Дно борозенок злегка ущільнюють за допомогою ребра дерев'яної дошки і залишають до настання морозів. Щоб запобігти розмиванню грядок, рекомендується накрити їх нетканим матеріалом або плівкою.Землю для присипання посівів важливо зберігати в опалювальному, захищеному від вогкості приміщенні. Вона повинна залишатися сухою і розсипчастою. Додатково запасають мульчують матеріал (солому, тирсу).

Посів насіння і догляд

Після промерзання грунту на глибину 5 см можна починати посів моркви. Якщо осінь тепла, як це буває, наприклад, на Україні, посадку відкладають на самий кінець листопада, а то і початок грудня. Точні терміни краще визначати, спостерігаючи за погодними умовами. Якщо перед посівом випав сніг, його просто акуратно відкидають з грядки.Дно лунки присипають Двосантиметровий шаром сухого ґрунту, після чого густо засівають насінням. Далі грядки засипають землею і утеплюють мульчирующим матеріалом. Залежно від регіону посадки, товщина верхнього шару може варіювати. Зазвичай цей показник становить близько 2-3 см. З настанням морозів грядки присипають снігом.До весни ніякого додаткового догляду за посівами проводити не потрібно. А ось з початком потепління рекомендується спорудити невеликий парник, щоб прискорити появу сходів. Для цього можна просто накрити грядки плівкою.

помилки хліборобів

У більшості випадків проблеми з вирощуванням моркви пов'язані з порушеннями її агротехніки. Причинами відсутності і виснаженості сходів, а також неправильного формування плодів можуть стати кілька факторів:

  • Старі, торішні насіння.Посівний матеріал в обов'язковому порядку повинен бути свіжим. Насіння моркви вже на другий рік втрачають свою схожість на 50%, а після ще 12 місяців цей показник знижується до 30%.
  • Посів на сніговий покрив. В цьому випадку садівник ризикує просто залишитися без насіння, які з початком відлиги понесе тала вода. Якщо перед висаджуванням морквини грядки вкрилися снігом, їх потрібно ретельно очистити до грунту.
  • Надмірна підкормка азотсодержащими добривами. Якщо грунт перенаситити цим мінералом, коренеплоди будуть кривими, роздвоєними і переплетеними між собою. Хоча причиною незвичайної форми овоча може послужити і надмірно велика щільність грунту.
  • Чи не віддалена з настанням потепління мульча. Якщо не очистити грядки вчасно, земля під мульчирующим шаром буде довго залишатися промерзлій, що значно уповільнить проростання сходів.
А якщо організувати вирощування овочу з дотриманням всіх правил, то зібраний урожай обов'язково порадує і кількістю, і якістю.