Гриби гливи користь і шкода для людини (27 фото)

Чим корисні і шкідливі гриби гливи для людини (+27 фото)?

Гливи – гриби, які високо цінують любителі «тихого» полювання не тільки за їх смакові якості, а й за велику кількість корисних мікроелементів, що містяться в плодовому тілі. Для розумного вживання і використання даного продукту в народній медицині, необхідно знати, яку користь гливи можуть принести організму, а також чи можуть ці гриби заподіяти шкоду.

Характерні особливості виду

Гливи – їстівні гриби, що ростуть в дикій природі на мертвій деревині. Їх також активно вирощують в промислових масштабах і навіть в домашніх умовах, оскільки гриби зовсім не вибагливий. Даний рід налічує безліч видів, але найбільшою популярністю користується глива звичайна або устричний гриб.

Плоди мають приємний смак з легким присмаком анісу. Зовнішні характеристики гриба описані в таблиці.

Користь глив для людини і застосування в медицині

Гливи вважаються дієтичним продуктом, завдяки своїй низькій калорійності (38-41 ккал), але це далеко не єдина їхня гідність. Даний продукт містить безліч речовин, які корисні для організму людини.У 100 г сирого продукту міститься:
  • 3,31 г – білків;
  • 0,41 г – жирів;
  • 6,1 г – вуглеводів;
  • 2,3 г – харчових волокон;
  • 89 г – води.

Плодове тіло глив багате на вітаміни (Е, D3, Н, PP, С і групи В), амінокислоти (валін, лізин, лейцин та ін.), Полісахариди і мікроелементи (цинк, кобальт, мідь, залізо, кальцій, калій, фосфор і селен). Гливи користуються широкою популярність серед прихильників народної медицини.Застосовують гливи в таких випадках:

  1. Для лікування гнійних ран. Завдяки своєму унікальному складу гриби мають антисептичну дію. Тому настоянку з глив активно використовують для лікування ран, які вже загноїлися.
  2. Як заспокійливий засіб. Сприятливо впливають на нервову систему, тонізуючи її і знімання зайву напругу і деякий психоемоційне збудження. В якості заспокійливого засобу приймають вино з вешенками.
  3. Для підвищення імунітету. У плодовому тілі міститься речовина β-глюкан і велика кількість вітамінів, які в комбінації надають імуностимулюючі дію. Для підвищення імунітету, як правило, приймають грибний порошок.

Лікувальні властивості бета-глюкана

  • При атеросклерозі. Завдяки наявності ловостатіна, гливи сприяють виведенню «поганого» холестерину з організму, за рахунок чого їх рекомендовано вживати пацієнтам з атеросклерозом. Для лікування захворювання використовують відвар з грибів.
  • При гіпертонії. Речовини, які містяться в продукті, не тільки очищають судини від холестерину, але і сприяють нормалізації артеріального тиску.
  • Протипоказання і можливу шкоду

    Незважаючи на те що гливи є корисним продуктом для людини і добре засвоюються організмом, не варто вживати гриби в сирому вигляді. Таке обмеження пояснюється наявність в сирих плодах речовини хітину, який практично не засвоюється організмом і може привести до метеоризму, нудоти і печії.Однак як і будь-які інші гриби, гливи довго засвоюються дитячим організмом, тому варто утриматися від їх вживання дітям, молодше 12 років, а також вагітним жінкам, оскільки їх організм і так перевантажений.З обережністю варто вживати гриби пацієнтам з:
    1. Алергією, оскільки гливи є сильним алергеном і можуть викликати кашель і нежить.
    2. Бронхіальною астмою.
    3. На туберкульоз (потрапляння спор глив призводить до кашлю з відходженням мокротиння).
    4. Захворюваннями судин і серця (продукт містить велику кількість води, яка при патологіях ССС призведе до набряклості).
    5. Дисфункцією нирок.
    6. Розладом шлунка.
    7. Захворюванням печінки і жовчного міхура.

    При вживанні будь-яких грибів важливо знати міру, інакше не уникнути появи тяжкості в шлунку, і гливи не є винятком.

    Збір і зберігання сировини

    Сезон глив починається з вересня і триває аж до грудня. Збирати найкраще молоді плоди, оскільки вони більш м'які і соковиті, ніж старі. Гливи – досить крихкий продукт, і при транспортуванні і зберіганні необхідно дотримуватися особливої ​​обережності.Сушити можна очищені від сміття свіжі гриби. Для того щоб очистити гриби, мити їх необов'язково, досить обтерти вологим рушником. Висушити продукт можна в духовці або на сонці. При сушінні на сонці через них простягають нитку, таким чином, щоб капелюшки грибів не стикалися один з одним. Правильно висушений продукт буде добре гнутися і ламатися.

    Зберігати висушені гриби можна в скляній банці, вміщеній в провітрюється без сторонніх запахів. При сушінні повністю зберігаються всі поживні властивості продукту.Перед заморожуванням плоди необхідно промити і відварити до напівготовності. Варена продукт розкладається по пластиковими контейнерами і герметично упаковується.

    Після цього контейнери можна поміщати в морозилку. Оптимальна температура для заморозки -18 градусів. У морозильній камері продукт можна зберігати близько 12 місяців.

    Консервація

    Консервація – відмінний спосіб зберегти гриби на зиму. Для консервації необхідно взяти:
    1. Варені гливи – 0,5 кг.
    2. Цибуля – 1 шт.
    3. Часник – 3 зубчики.
    4. Лавровий лист – 3 шт.
    5. Перець горошком – 8 шт.
    6. Сіль – 2-3 ст. л.
    7. Цукор – 1 ч. Л.
    8. Оцет – 1 ст. л.

    Перш ніж приступити безпосередньо до консервації, потрібно простерилізувати півлітрову банку і кришку. На дно банки викладається порізану цибулю, часник, лавровий лист, чорний перець, і тільки після цього в ємність поміщаються гриби. Зверху грибів насипається цукор, сіль і наливається оцет. Далі в банку вливається остившая кип'ячена вода, аж до країв. Завершальний етап – закачування банок.

    Рецепти народної та сучасної медицини

    Гливи активно використовують у народній медицині, з них готують спиртові настоянки, порошки, екстракти, відвари і навіть додають в вино.

    Спиртова настоянка з глив

    Спиртова настоянки використовується для лікування гнійних ран на шкірі. Для її виготовлення знадобиться:

    • гриби – 150 г;
    • горілка – 1 стакан.
    Спиртовий настій з гливГриби необхідно добре подрібнити і залити горілкою, а отриману суміш помістити в темне місце на 10 діб. В процесі настоювання продукт необхідно періодично збовтувати. Перед застосуванням настоянка в обов'язковому порядку проціджують і розбавляється водою 2: 1. Змоченою в спиртовому розчині марлеву пов'язку можна обробляти рани 3 рази в день.Для того щоб позбавити гливи від сміття, їх досить ретельно протерти серветкою, змоченою у воді. Після обробки продукт необхідно дрібно нарізати і помістити в духовку, розігріту до 40-45 градусів. Час висушування – 10 годин, проте, духовку потрібно періодично провітрювати. Висушений продукт подрібнюється до стану порошку за допомогою кавомолки.Грибний порошок найкраще вживати 3 рази на добу за 30 хвилин до прийому їжі. Разова доза -1/2 ст. л. Курс лікування становить 2 тижні, при необхідності його можна повторити 2 рази в рік.Очищену і вимиту гливу необхідно подрібнити до стану кашки в м'ясорубці або блендері. Отриману кашку необхідно проварити у власному соку 30 хвилин. Отриманий сік проціджують через марлю. Після цього кашку можна проварити ще раз, але вже з додаванням води, таким чином виділиться весь грибний сік. Отриманий сік також проціджують і з'єднують з попереднім.Сік необхідно посолити (20 г солі / 1 л) і проварити без кришки, це дозволить зайвої вологи випаруватися. Результатом варіння стане густий сироп, який розливається по стерилізованих банках, закочується і охолоджується.Відвар найчастіше використовують для лікування атеросклерозу. Для приготування відвару необхідно 1 кг промитих глив залити водою і довести до кипіння.Відвар необхідно вживати 2 рази на день за 30 хвилин до їди. Разова доза відвару становить – ½ ч. Ложки. Тривалість прийому – 4 тижні.Для приготування вина з грибів знадобиться 1 пляшка червоного вина або кагору і 50 г сирих грибів. Гливи подрібнюються практично до стану крихти і заливаються вином.

    Вино з грибівОтриману суміш необхідно щільно закрити і помістити в темне, холодне місце на 7 днів. Проціджувати вино немає необхідності. Продукт рекомендовано приймати по 1-2 ст. ложки перед сном протягом місяця.