Чим корисні і шкідливі гриби гливи для людини (+27 фото)?
Гливи – гриби, які високо цінують любителі «тихого» полювання не тільки за їх смакові якості, а й за велику кількість корисних мікроелементів, що містяться в плодовому тілі. Для розумного вживання і використання даного продукту в народній медицині, необхідно знати, яку користь гливи можуть принести організму, а також чи можуть ці гриби заподіяти шкоду.Характерні особливості виду
Гливи – їстівні гриби, що ростуть в дикій природі на мертвій деревині. Їх також активно вирощують в промислових масштабах і навіть в домашніх умовах, оскільки гриби зовсім не вибагливий. Даний рід налічує безліч видів, але найбільшою популярністю користується глива звичайна або устричний гриб.Плоди мають приємний смак з легким присмаком анісу. Зовнішні характеристики гриба описані в таблиці.
Користь глив для людини і застосування в медицині
Гливи вважаються дієтичним продуктом, завдяки своїй низькій калорійності (38-41 ккал), але це далеко не єдина їхня гідність. Даний продукт містить безліч речовин, які корисні для організму людини.У 100 г сирого продукту міститься:- 3,31 г – білків;
- 0,41 г – жирів;
- 6,1 г – вуглеводів;
- 2,3 г – харчових волокон;
- 89 г – води.
Плодове тіло глив багате на вітаміни (Е, D3, Н, PP, С і групи В), амінокислоти (валін, лізин, лейцин та ін.), Полісахариди і мікроелементи (цинк, кобальт, мідь, залізо, кальцій, калій, фосфор і селен). Гливи користуються широкою популярність серед прихильників народної медицини.Застосовують гливи в таких випадках:
- Для лікування гнійних ран. Завдяки своєму унікальному складу гриби мають антисептичну дію. Тому настоянку з глив активно використовують для лікування ран, які вже загноїлися.
- Як заспокійливий засіб. Сприятливо впливають на нервову систему, тонізуючи її і знімання зайву напругу і деякий психоемоційне збудження. В якості заспокійливого засобу приймають вино з вешенками.
- Для підвищення імунітету. У плодовому тілі міститься речовина β-глюкан і велика кількість вітамінів, які в комбінації надають імуностимулюючі дію. Для підвищення імунітету, як правило, приймають грибний порошок.
Лікувальні властивості бета-глюкана
Протипоказання і можливу шкоду
Незважаючи на те що гливи є корисним продуктом для людини і добре засвоюються організмом, не варто вживати гриби в сирому вигляді. Таке обмеження пояснюється наявність в сирих плодах речовини хітину, який практично не засвоюється організмом і може привести до метеоризму, нудоти і печії.Однак як і будь-які інші гриби, гливи довго засвоюються дитячим організмом, тому варто утриматися від їх вживання дітям, молодше 12 років, а також вагітним жінкам, оскільки їх організм і так перевантажений.З обережністю варто вживати гриби пацієнтам з:- Алергією, оскільки гливи є сильним алергеном і можуть викликати кашель і нежить.
- Бронхіальною астмою.
- На туберкульоз (потрапляння спор глив призводить до кашлю з відходженням мокротиння).
- Захворюваннями судин і серця (продукт містить велику кількість води, яка при патологіях ССС призведе до набряклості).
- Дисфункцією нирок.
- Розладом шлунка.
- Захворюванням печінки і жовчного міхура.
При вживанні будь-яких грибів важливо знати міру, інакше не уникнути появи тяжкості в шлунку, і гливи не є винятком.
Збір і зберігання сировини
Сезон глив починається з вересня і триває аж до грудня. Збирати найкраще молоді плоди, оскільки вони більш м'які і соковиті, ніж старі. Гливи – досить крихкий продукт, і при транспортуванні і зберіганні необхідно дотримуватися особливої обережності.Сушити можна очищені від сміття свіжі гриби. Для того щоб очистити гриби, мити їх необов'язково, досить обтерти вологим рушником. Висушити продукт можна в духовці або на сонці. При сушінні на сонці через них простягають нитку, таким чином, щоб капелюшки грибів не стикалися один з одним. Правильно висушений продукт буде добре гнутися і ламатися.Зберігати висушені гриби можна в скляній банці, вміщеній в провітрюється без сторонніх запахів. При сушінні повністю зберігаються всі поживні властивості продукту.Перед заморожуванням плоди необхідно промити і відварити до напівготовності. Варена продукт розкладається по пластиковими контейнерами і герметично упаковується.
Після цього контейнери можна поміщати в морозилку. Оптимальна температура для заморозки -18 градусів. У морозильній камері продукт можна зберігати близько 12 місяців.
Консервація
Консервація – відмінний спосіб зберегти гриби на зиму. Для консервації необхідно взяти:- Варені гливи – 0,5 кг.
- Цибуля – 1 шт.
- Часник – 3 зубчики.
- Лавровий лист – 3 шт.
- Перець горошком – 8 шт.
- Сіль – 2-3 ст. л.
- Цукор – 1 ч. Л.
- Оцет – 1 ст. л.
Перш ніж приступити безпосередньо до консервації, потрібно простерилізувати півлітрову банку і кришку. На дно банки викладається порізану цибулю, часник, лавровий лист, чорний перець, і тільки після цього в ємність поміщаються гриби. Зверху грибів насипається цукор, сіль і наливається оцет. Далі в банку вливається остившая кип'ячена вода, аж до країв. Завершальний етап – закачування банок.
Рецепти народної та сучасної медицини
Гливи активно використовують у народній медицині, з них готують спиртові настоянки, порошки, екстракти, відвари і навіть додають в вино.Спиртова настоянка з глив
Спиртова настоянки використовується для лікування гнійних ран на шкірі. Для її виготовлення знадобиться:- гриби – 150 г;
- горілка – 1 стакан.
Вино з грибівОтриману суміш необхідно щільно закрити і помістити в темне, холодне місце на 7 днів. Проціджувати вино немає необхідності. Продукт рекомендовано приймати по 1-2 ст. ложки перед сном протягом місяця.